Beyşehir Tarihi Yeniden Kaleme Alınıyor

1234 Görüntülenme 2 Kasım 2020 Paylaş

Konya’nın Beyşehir İlçesinin geçmişten günümüze tüm konularını içinde barındıran tarihi yeniden kaleme alınıyor.

Beyşehir Belediyesinin önderliğinde Tarihçi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın editörlüğünde Tarih, Coğrafya, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Biyoloji, Edebiyat, İlahiyat, İletişim, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Ziraat ve Turizm alanlarında uzman olan birbirinden tecrübeli 30’a yakın akademisyenin katkısı ile Beyşehir’i her alanda tanıtan kitabın ilk adımları atıldı.
 
Kitabın hazırlanmasında gerekli görüşmelerin ardından Belediye olarak her konuda destek vereceklerini belirten Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır, kendisini ziyaret edip fikir alışverişinde bulunan Hüseyin Muşmal ile birlikte açıklamalarda bulundular.
 
Başkanımız Bayındır, “Beyşehir tarihi, kültürel, coğrafi, ekonomik tarih boyu gelişimini anlatmak bakımından geçmiş dönemlerinde İbrahim Hakkı Konyalı’nın yaptığı çalışmayı rahmetli Ahmet Savran hocamızla birlikte planladık. Herkes bir ucundan tarihini bilsin diye halkımızda o dönemde dağıttık. Şimdi ise toprağımızın yetiştirdiği benim gururla yaptığı her işi izlediğim, beğendiğim, çocukluğunu bildiğim Hüseyin Muşmal hocamızla bu konuda ilk adımı attık. Beyşehir küçük bir kitabın içine değil de daha geniş, kapsamlı her şeyi ile birlikte Allahuteala’nın bütün güzellikleri esirgemeden verdiği tarihte medeniyetler yaşamış benim ecdadımın geldiği soyların boyların akın ettiği dönemlerinde olduğu bir kitaptan bahsediyorum. Selçukluyla Osmanlıyla ve bugün de Cumhuriyet’imizle Beyşehir önemli bir yer edinmiştir. Beyşehir ve halkı devletin emrine itaat eden, devlete bağlı, devleti ile yaşayan, devletinin bekası içinde vatan duygusu imanı ile birlikte bunu kendine bir vazife etmiştir. Dolayısıyla Hüseyin hocamız bunların canlı güzel bir örneğidir. İnşallah hocamla Beyşehir tarihi derken tek tarihle kalmadık. Her alan da Beyşehir’i dile getirelim. Dünden bugüne Beyşehir’i doğru anlatalım, tabi burada Bilal Eyüpoğlu’na bir paragraf açmak istiyorum. O da Beyşehir için güzel şeyler yaptı. Geçmişte emeği olan geçtiğimiz olursa bağışlasın bütün herkese teşekkür ediyorum. Güzel olan söz Beyşehir anlatılmaz yaşanır. Çünkü anlatılır yeterli olmaz. Beyşehir Allahuteala’nın önümüze koyduğu muazzam bir eser. Bizler ona hep beraber çerçeve yapacağız. İnşallah Allah bizi bu duygulardan ayırmadan şehrimize hizmet etmek, ömrümüzü Beyşehir’e vermek nasip etsin. Bunu hayata geçirdiğimiz gün bir mutluluk daha görmek istiyorum. İşin güzel yanı akademisyenlerin hepsinin de Beyşehir kökenli olmasıdır. Beyşehir büyük bir çınar, onun dalları bugün bu görevi üstlenerek bu çınarın tarihini kaleme almak için adım attı. Yetişen neslimiz hangi toprakta hangi değerlerle yaşadığından haberi olsun diye değerli hocama bütün Beyşehir kamuoyu huzurunda teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Muşmal, “Şehrimin tarihini kaleme almak en büyük hedefimdi!”
 
Projenin hayata geçirilmesinde Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır’ın çok büyük öneminin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, 16 yaşında tarihçi olmaya karar verdiğini ve ilerde Beyşehir’in tarihini tekrar kaleme alacağı günlerin hayalini kurarak yaşadığını söyledi.
Muşmal, “Çocuk yaşlarda hayalini kurduğum tarihçiliğin nihayetinde doğup büyüdüğüm şehrim Beyşehir’i kaleme almak en büyük hedefimdi ve hedefimi gerçekleştirmenin gururunu yaşıyorum. Beyşehir’le ilgili Cumhuriyet döneminde çeşitli yayınlar yapılmış bunlardan bir tanesi Ömer Lütfü Tekinin, Recep Bilginer’in kitapları 1933–1935 yılında ilk kitap bir öğretmen tarafından yapılmıştır. Önemli bir çalışma, dünden bugüne Beyşehir diye birkaç defa da yayınlandı. Daha sonra da 1991 de İbrahim Hakkı Konyalı rahmetlinin 1956 yılında belediyeye teslim ettiği ve yıllarca belediyenin raflarında kalmış bir eseri kıymetli başkanımız döneminde yayın hayatına kazandırıldı. Bu çok önemli bir şey İbrahim Hakkı Konyalı bunu göremedi.
 
Hazırladığımız bu kitapta o ilk zamanlardan kalan hayalin öykünün devamı olacak. Başkanımız döneminde yeniden Beyşehir tarihi yeniden yazılıyor. Çünkü başkanımızın önemli bir fikriydi. Bizim zamanımızda yeniden bu harçları bir araya getirelim. Beyşehirli evlatlarımız, Beyşehir tarihini yeniden yazsınlar. Dünyanın her tarafına dağılmış olan Beyşehirli akademisyenlerin uzman olduğu iletişim, ziraat, coğrafya, biyoloji ve tarih alanında pek çoğu akademik seviyesinde profesörlüğe ulaşmış aralarında doçent olan genç, dinamik Beyşehirlileri de bu projenin içerisine bulunuyor. 30 yakın akademisyenin kalemi ile yaklaşık 700-800 sayfa civarında prestij bir külliyat, Beyşehir’le ilgili bir külliyat hayata geçilecek. Kitabımızda Beyşehir’in tarihi olacak Beyşehir’de ki kültürel miras, kültürel eserlerimiz olacak. Sanat tarihi hocalarımız, arkeologlarımız Beyşehir’in eski çağlarını yazacaklar. Beyşehir’in ziraatı, hayvancılığı yer alacak geçmişten günümüze Beyşehir’de ekonomi ticaret yer alacak. Beyşehir’de hasırcılık, halıcılık balıkçılık gibi Beyşehir’in el sanatları ve zanaatları geçmişten günümüze ahi kültürü ile işlenen eserler yer alacak. Bunun dışında da Beyşehir’in dili ağzı Beyşehirliler nasıl Türkçe konuşur bunlarla ilgili bir takım çalışmalar olacak. Aşçılık ve yemek kültürü olarak da Beyşehir’in yemekleri de bu çalışmanın içerisinde yer alacak. Bu vesile ile bize destek olan büyüğümüz ağabeyimiz, baba dostumuz, kıymetli başkanımız Adil Bayındır’ın bize açtığı bu yolda inşallah birlikte çalışmaya devam edeceğiz. ”dedi.

Benzer Haberler

iletisim@beysehir.bel.tr

Tüm hakları saklıdır. 2024 - Beyşehir Belediyesi