BEYŞEHİR’DE İKİ ANLAMLI AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

1735 Görüntülenme 10 Eylül 2021 Paylaş

Beyşehir’in Akçabelen Mahallesi'nde Şehitler ve Gaziler Parkı ile Şehit Baba Oğul Anıtının açılışları gerçekleştirildi.

Çetmili Kara Ali Çavuş destanının simgesi olan şehit baba ve oğul anıtının Kütahya Dumlupınar Şehitliğinde yer alan bir benzeri, yapımı tamamlandıktan sonra doğduğu topraklar olan Akçabelen (Çetmi) Mahallesi'nde hayata geçirilen Şehitler ve Gaziler Parkı'nda açıldı.
 
Açılışa, Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır, İlçe Kaymakamı Yusuf Özdemir, İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Şehit Kara Ali Çavuş'un Akçabelen Mahallesi'nde yaşayan ailesi, torunları ve davetliler katıldı.
 
Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır, konuşmasında, "Duygulanmamak, insanın içinin titrememesi mümkün değil" şeklinde konuşarak, “Biz Kara Ali Çavuş ve Mehmet Onbaşıyı hangi cümlelerle hangi mısralarla anlatsak yetemeyiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşları ve bizim “Ben bu vatan için doğdum, bu vatan için ölürüm!” diyen Kara Ali Çavuşumuz ve Mehmet Onbaşımız sayesinde bugün buradayız. Şuan ayırdığımız zaman ve harcadığımız emek konuşulmaya bile değmez. Önce bu önemli ailemizi tebrik ediyorum. Bir düşünün babasınız 11 yıl cepheden cepheye koşmuş sonra ben ölürüm ama benden sonrakiler hür ve özgür olsun diyerek oraya katılmışsınız. Bir aile düşünün 9 gün arayla bu vatan için 2 şehit veriyor. Elleri öpülesi Çetmili Hatça anamız ve Abdullah eniştemiz Türk boyudur.
Bugün bu anıtımızı yüzyıl sonrada olsa Kara Ali Çavuşun torunu Mehmet’in vasiyetini yerine getirmiş olmanın huzuru içindeyiz. Beyşehir’in köyleri soylarla, boylarla yerleşen Süleyman Şahtan itibaren Anadolu’ya yayılan muhteris yerlerde köyler kuran bir sürü boyuyla meşhurdur. Çetmi boyunu ben hep yaşayanlardanım. Çetmi’nin değeri benim için çok farklıdır. Hepinizle olduğu gibi onlarla da soylardan gelen kan bağımız vardır. O nedenle ben hepinizi saygıyla selamlıyor baba ve oğul anıtının önünde saygı ile eğiliyorum. Ne mutlu Türküm diyene!” dedi.
 
Ailesi ve torunları adına konuşma yapan Yüksel Ünüvar, “Yüzyıl önce doğduğu topraklardan vatan savunması için ayrılarak ve şehit düşen dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir destanın kahramanlarının torunları olarak Ata'mıza şükran borcumuzu ödemek üzere bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Bugün yüzyıl sonra bu anıtı Kara Ali Çavuşun torunları olarak köyümüze doğduğu topraklara getirmek bizlere torunlarına kısmet oldu. Bu Şehitler ve Gaziler Parkının yapımı ve düzenlenmesinde büyük emekleri olan Akçabelen sevdalısı Beyşehir Belediye Başkanımız Sayın Adil Bayındır ve ekibine çok teşekkür ederim.” Dedi.
 
Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir de, Kara Ali Çavuş'un 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda katıldığı cephelere anlatırken, yazdıkları destanın hikayesini aktardı, " Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu Onbaşı Mehmet’in anıtının açılışında bulunmaktan mutluluk duydum. Şehit Kara Ali Çavuş ve oğlu Onbaşı Mehmet ile tüm şehitlerimize ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü minnet ve şükran borçluyuz" diye konuştu.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Beyşehir Temsilcisi Gazi Mehmet Gümüşkan ise, “Rahmetli Mehmet amcamız vardı. Mehmet Onbaşının yeğeni oğlum Mehmet benim vebalim senin üzerine ben yaptırmak istedim belki ömrüm yetmez sen dedi köye bir anıt yaptır. Rahmetli 2 gün sonra vefat etti. Benim de üzerime yük oldu. Bu anıtın yapılmasında emeği geçen aile büyükleri ve Adil başkanımızın da katkılarıyla Mehmet amcamızın da ahdi vefası yerine gelmiş oldu” şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan dua sonrası şehit baba ve oğul anıtının açılışı üzerindeki Türk bayrağının kaldırılmasıyla birlikte yapıldı.

Benzer Haberler

iletisim@beysehir.bel.tr

Tüm hakları saklıdır. 2024 - Beyşehir Belediyesi