Beyşehir’de 12. Geleneksel Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni kapsamında Beyşehir ilçe merkezi ve Dumanlı Yaylası’nda develerle temsili olarak canlandırılan yörük göçü gerçekleşti.
Solaklı Yörükleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından ilçe merkezinde Beyşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen kortej yürüyüşünde mehteran takımı eşliğinde temsili olarak canlandırıldı. Eşrefoğlu Camisi'nin önünden başlayan kortej yürüyüşü, ilçe merkezdeki anıt alanında sona erdi. Daha sonra Dumanlı Mahallesi'nde devam eden yörük şöleni, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Türkmen beyleri ve yörükleri buluşturdu.
Şölende açılış konuşmasını gerçekleştiren Solaklı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Selahattin Çolpak, etkinliğe katılım gösteren, katkı ve destek sunan herkese teşekkür ederek, “Buradan siz değerli Yörük kardeşlerim ile birlikte tüm dünyaya haykırıyorum. Türkiye Cumhuriyeti aziz milletimiz bir tek Yörük kara çadırı kaldıkça baki kalacaktır. Özgürlük sevdalısı Yörük Türkmen camiası olarak kültürümüze tarihimize özlem duyduğumuz bu topraklara sahip çıkmak için yılda bir günde olsa bu şölenleri gerçekleştiriyoruz” dedi.
“BENDE KIL ÇADIRLARDA BÜYÜMÜŞ ATANIN EVLADIYIM”
Solaklı Yörükleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Dumanlı Yaylasında düzenlenen Yörük Şöleninde konuşan Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır, Yörüklerden vatan haini çıkmaz, onlar adamdır. Bende kıl çadırlarda büyüyen atanın evladı olarak bunu iyi bilirim” ifadelerini kullandı.
Başkanımız Bayındır, “1053’lerde 1071’lerde Miryakefalon’la Malazgirt’te yapılan bir mücadele var. Biz o insanların torunlarıyız. Biz o günkü zaferi kucaklayan komutanların evlatlarıyız. Biz Fatihlerin, Osman Beylerin Söğütte başlatmış olduğu, hatta Halep’te, Şam’da Süleyman Şahların başlatmış olduğu Ertuğrulların taşıdığı gücün evlatlarıyız. O nedenle değerli yörükler, bende sizin gibi kıl çadırda büyümüş bir atanın evladı olarak sizinle ve kendimle gurur duyuyorum.
Bu yollar yapılır, bu çadırlar kurulur. Bu çadırda ki geleneği benden sonra ki nesle intikali sağlanmalı diyorum. Zira yaşamımızı betonarme binalarla değil, tabiatı bozmadan ağaca dokunmadan, suyun akış yolunu değiştirmeden, devenin yatağını bozmadan yaşamalıyız. Kıl çadırlarda yatan yörüğün evlatları bu şölenler devam edecek. Bizler size ömrümüz yettiği kadar, görev verildiği kadar hizmette kusur etmemeye gayret edeceğiz.
Burası Akdeniz’in terası, Alanyalı, Manavgatlı, Serikli, Antalyalı, Kumlucalı doğudan batıya kadar Akdeniz de ki hısımlarım buradalar. Demin dedim ki, yörükler adamdır. Makamlar gelir geçer asıl olan doğduğun günden öldüğün güne kadar adam olarak kalırsan arkandan iyi sözlerle anılırsın.” Dedi.
“GEMBOS YOLU, YENİDEN ESKİ ÖNEMİNE KAVUŞACAK”
Beyşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Dumanlı Yaylasında düzenlenen Yörük Şöleninde konuşan Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır, “2002’den bilhassa 2004’den itibaren bizim Gembos dediğimiz, Demir Kapı tüneli olarak bilinen, Taş Ağıldan, Kargıhan, Beyliğin üzeri gelen yoldan bahsetmek istiyorum. Tünelde iki tüpte de ışık göründü en kısa zamanda tamamlanacak. Kimin emeği varsa başta Cumhurbaşkanımızdan, Karayolları Şefine kadar ulaştırmalarını sağlayan bütün kadrolara gayretlerine teşekkür ediyorum.
Benim ecdadım, Alaeddin Keykubad’ın kullandığı güzergah olan bu yol inşallah en kısa zamanda tekrar eski önemine kavuşacak. “Cennet Burasıdır, Ya Buranın Altındadır” diyen Alaeddin Keykubad’ı buradan rahmetle anıyorum. Bu yol benim Konya ve Beyşehir’imi, Alanya’nın diğer ucundaki hısımlarımla buluşturacak. Çünkü Antalya Beyşehir bir buçuk saate düşecek diyorum. Antalya Alanya bir saat kırk beş dakikaya düşecek diyorum. Ve bu yol ile hep beraber faydalanacağımız günler de bir ayağınız ayağıyla da olsun, yazları burada yaşayın. Kışları orada yaşayın. Akrabalığımız hısımlığımız devam etsin diyorum.
Şenliğimize katılan hısımlarımız, tüm katılımcılar iyi ki varsınız. Bu gün bu kadarız, daha çoğalalım diyerek, bu boğaza sığmayalım diyerek hepinizi saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.
Akdeniz Üniversitesi Yörükler Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Fatih Uslu ise, “Biz çok şükür on binlerce yıldır Büyük Türkistan’ın çeşitli yerlerinde vatanına hizmet etmiş Oğuz Kağan’ın çocuklarıyız. Son 3 bin yıldır da Türk dünyasının bu Orta Asya diye bilinen bizim Büyük Türkistan dediğimiz coğrafyada Horasandan Anadolu’ya önce şimdi de Toroslarda Güney ve Kuzey Toroslarda başımız dik bir şekilde hür bir şekilde Türklüğümüz ile yörüklüğümüz ile tarihimiz ile gurur duyan bir millet olarak yaşamımızı devam ettiriyoruz.” İfadelerine yer verdi.
“YÖRÜKLER BU ÜLKENİN GELECEĞİDİR”
Solaklı Yörükleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Dumanlı Yaylasında düzenlenen Yörük Şöleni programında konuşmasını yapan Antalya Ak Parti Milletvekili Kemal Çelik de “Bizim geçmişimiz burada, kültürümüz burada. Tabi dolayısıyla bizim geleceğimizde burada. Çünkü yörükler bu ülkenin geleceğidir. Atatürk’ün dediği gibi yörük çadırından tüten duman, Türkiye’nin garantisidir. Onun için diyoruz ki, Ebediyete kadar Türk bayrağı Hakkâri’de de dalgalanacak, Dumanlı’da da dalgalanacaktır” dedi.
Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ise, “Bu yörük töreninin, bu şölenin asıl önemlisi işte o Türklük değerleridir. Bizi biz yapan bizi adam yapan budur. Biz doğduktan sonra daha önce oluşmuş bu değerleri alacağız ve bu değerleri kendimiz yaşanmışlık haline getireceğiz, yaşanmışlığımızı çocuklarımıza torunlarımıza miras bırakacağız.”
Şölene, Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Antalya Ak Parti Milletvekilleri Kemal Çelik ve İbrahim Aydın, İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Siyasi partilerin temsilcileri, kurum amirleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yörükler, Yörük dernek, federasyon ve konfederasyon başkan ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.